14 October 2008

ebi sushi


Sham bercuti pergi ke Maran
Ia kembalikan kisah semalam
Ebi sushi menjadi kegemaran
Buat hidangan makan malam

Anak-anak umie suka sangat makan sushi... ebi sushi ni simple je dan memang mudah nak buat... Cuma satu hal, nak kena dapatkan udang yang betul-betul segar...

Biasanya di sini susah benar nak dapat udang yang segar sebab itulah berapa kali buat ebi sushi rasanya tak menjadi.

Hujung minggu semalam umie ke Kota Kinabalu lagi, ambil kesempatan pergi ke pasar besar KK pada pagi Ahad. Semasa umie di pasar, rasanya macam 'gila' sebab tengokkan ikan-ikan yang segar dan pelbagai rupa! Geram betul...

Seperti biasa, bila ke KK, sudah pasti akan membeli buah tangan, kali ini umie beli ikan-ikan, udang dan ketam (masih hidup lagi) untuk dibawa pulang (Selain ikan kering, ikan bilis, udang kering etc dan juga gelang-gelang lah kan...) memang seronoklah...

Sampai saja di rumah, umie terus rebus ketam yang memang fresh tu, malangnya sampai di rumah ketam yang masih hidup sudah mati - (menyenangkan kerja membersihkannya sebab kalau masih hidup, takut dan tak sampai hati pulak nak masak... hehehehehehe)

Udang yang dibeli juga segar-segar lagi, jadi ambillah kesempatan untuk membuat ebi sushi ni...


Bahan:

udang harimau (atau apa2 udang yang adalah...)
nasi sushi (lihat rsepi sushi utk cara memasaknya)
wasabe paste

Cara:

1. Buang kepala udang dan cucuk dengan lidi (supaya lurus)
2. Rebus dalam air mendidih (jangan terlebih masak)
3. Stelah udang masak, buangkan kulit (tinggalkan ekor) dan belah di bahagian bawah udang (jangan sampai terputus dua tau...)
4. Ambil sedikit nasi sushi dan kepal-kepalkan dan kemudia sapukan sedikit wasabe paste pada bahagian udang yang dibelah tadi dana letakkan ke atas kepalan nasi...
5. Hidang bersama wasabe sauce (kicap+wasabe)

* ebi sushi ni si Kakak yang buat... umie tolong preparekan bahan-bahannya saja...

12 comments:

budakecik said...

askm kak,
resepi unt kek ni saya ada letak kay myresepi..just taip "kek coklat cadbury" bancuhan mmg dpt unt 3 cake...
sy duk kat presicent 16. akak duk mane?

umi_e said...

akak dok kat BBBangi :)

Thanks

suara said...

Sushi... Memang su shuke shangat... Guna beras kita tak leh ke?

umi_e said...

tak bolehlah... tak berapa sesuai TAPI bileh cuba gunakan beras siam wangi kalau takde beras sushi sebab beras siam wangi juga lembut@ lembik :D

* meh ler sini... buat dan makan sushi bersama2 ;)

i-chimera said...

kalau guna udang tak berapa segar dia jadi macamana kak??

Tirana said...

Yum..yum..sedapnya nampak ebi sushi ni..

umi_e said...

chimera... dah tentulah tak sedap... sebab sea food ni kalau tak fresh memang tak best... ;)

umi_e said...

tirana... meh ler kalau nak makan ebi sushi... masih ada sikit lagi udang tu (lama sikit dah tak bestlah sebab dah dok dlm freezer)

arsaili said...

salam..isk2..ni yg lapar ni..harus suruh abg ipar buat nanti bila dia balik dr msia..ehehehe

umi_e said...

arsaili... wahhhh abg dia pandai masak eehhhhhh

chef man said...

amboi...kalah saya....sedapnyer ebi sushi ...

chefman said...

amboi...sedapnyer......