9 April 2008

Tumis air kentang

Erni beli macam-macam perkakas
Smoothie Maker pun dia dah dapat
Tumis air kentang amatlah ringkas
Sesuai dimasak ketika nak cepat


Teringa masa umie kecik-kecik, arwah mak umie selalu masak 'tumis air kentang' pastu letakka telor di dalamnya. Masakan ini menjadi kesukaan masa kecik-kecik dulu... Senang je nak buat. kalau nak cepat, inilah masakan yang sesuai...

Bahan

4 biji kentang (potong ikut suka)
2 batang lobak merah (potong ikut suka)
4 biji telor
12 batang isi ketam
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sudu kecil udang kering*
2 sudu minyak masak
garam/perasa secukupnya
4 cawan air - tambah ikut suka
daun sop/bawang goreng


Cara

1. Sediakan kentang & carrot - Basuh dan potong ikut suka.
2. Blend bahan-bahan*.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend*
4. Masukkan air + garam/perasa.
5. Masukkan kentang dan carrot - masak sampai 1/2 empuk baru pecahkan telor (dalam api mendidih)
6. Akhir sekali masukkan isi ketam dan tutup api

No comments: