6 April 2008

Ayam Percik

Syam ke pasar membeli buah ciku
Buah belimbing juga tak dilupakan
Ayam percik kepakaran suamiku
Ingin nak makan pasti dibuatkan


Ini ayam percik resepi hb umie. Dia memang pakar masak masakan Kelantan ;) Kalau rasa teringin nak makan je, pasti dengan rela hati hb umie akan memasaknya. Ayam percik ini hasil masakannya untuk dikongsi bersama ;)


Bahan

1 ekor ayam (potong 4 atau ikut suka)
1 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
7 tangkai cili kering*
3 batang serai
3 labu bawang besar*
6 ulas bawang putih*
200ml santan
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan air (tambah jika perlu)




Cara


1. Bersihkan ayam.
2. Serai dititik
3. Bancuh tepung dengan sair
4. Blend bahan*
5. Masukkan semua bahan* belnd, santan, serai,tepung, dan garam/perasa ke dalam periuk dan masakkan kesemuanya.
6. Kuah dimasak hingga pekat kemudian masukkan ayam ke dalamnya.
6. Alas loyang dengan aluminium foil dan susun ayam yang telah bersalut kuah - bakar dalam oven hingga masak.
7. Lebihan kuah boleh disiram di atas ayam semasa membakar.
8. Tuangkan lebihan kuah ke atas ayam semasa menghidang.

No comments: