27 October 2009

Chicken Fritters ~cat food ~





Kakcikseroja bercuti ke Kuching
Pergi berempat bukannya bertiga
Makanan ini dibuat untuk kucing
Tuan kucing pun boleh makan juga



Sudah lama umie tidak letak sebarang resepi kerana dapur umie memang 'tidak berasap' sekarang ini. Kedai makan dan warung yang rajin membantu umie untuk sediakan pelbagai juadah, tinggal pilih sahaja apa yang ingin dimakan :p hehehehehehe

Berapa hari yang lalu umie tiba-tiba rajin untuk buatkan makanan bagi kucing-kucing umie. Itu disebabkan terdapatnya ayam yang sudah agak lama bertapa di dalam freezer. Sayang juga jika ayam itu nanti menjadi habuan cik Tong Sam Pah :D jadi umie pun fikirlah apa yang sesuai untuk dijadikan hidangan anak-anak bulu umie tu.

Akhirnya jadilah chicken fritters ini. Sebenarnya kita pun boleh makan sebab bahan dan cara membuatnya seperti makanan yang kita makan. Cuma bezanya, bila niat dibuat sebagai 'makanan kucing' maka hati jadi 'tidak tergamak' untuk memakannya (tapi kakak makan juga hehehehe)

Sesiapa yang ada anak bulu dan nak hidangkan sesuatu yang berbeza buat mereka, bolehlah cuba membuatnya ya...

Bahan

100 gram isi ayam (yang telah kukus atau rebus)
1 biji telor ayam
1 sudu makan tepung gandum
butter (untuk masak)
mayonis untuk hisan

Cara

1. Hancur atau carik-carik halus isi ayam.
2. Masukkan telor kedalam mangkuk isi ayam tadi dan kacau rata.
3. Masukkan tepung dan gaulkan semuanya.
4. Panaskan butter dalam kuali leper dan letakkan adunan tadi (ikut besar yang diinginkan ) dan tekan leper.
5. Balikkan adunan hingga kedua-dua bahagiannya masak - garing.
6. Hiaskan dengan mayonis semasa menghidang.

* umie gunakan acuan berbentuk kucing dan ikan (memang beli khas untuk masak makanan anak-anak bulu umie)

** masakan ini tidak letak sebarang garam atau perasa kerana tidak sesuai untuk anak-anak bulu. Namun jika kita ingin buat untuk diri kita juga, bolehlah ditambahkan garam dan perasa ikut suka :)


34 comments:

azah said...

salam e..anak2 bulu tu makan dgn penuh selera jugak ke?..nanti nak try, tapi tak taula depa nak ke tak, memilih sakan anak2 bulu akak ni..hehe

Lady of Leisure said...

hi kak e..
anak-anak bulu? hehehe.. lady ada dua orang kat rumah ni.. sorang makan apa saja, tapi sorang lagi makan biskut dia saja.. hihi...
hehe.. comel jer panggil anak2 bulu..

kiut la makanan dorang yg kak e buat ni, sangat creative..
hihi..

thanks for sharing kak e..
:)

umi_e said...

salam kak azah... anak2 bulu saya ni makan je apa yang dihidangkan :P

* bila dah bosan makan makanan mereka yang sedia ada dari kedai tu, nak jugalah dorang tukar selera kan...

umi_e said...

lady... sekali sekala kak e buatkan juga makanan buatan sendiri untuk mereka... dorang ni tak memilih sangat...

mother of two said...

wah kak e... speselnya.. kalau camtu amik kucing sy jadik kucing angkat kak e boleh...hehhe

umi_e said...

shiela... boleh je ;)

* sekali sekala time rajin datang :p

kakcikseroja said...

Umi_e juga hendak ke kuching
Jom le kita jumpa di sana
kreatifnya makanan untuk sang kucing
rasa macam nak jamah sama :)

umi_e said...

kakcikseroja... masa kakcik balik, saya pergi - kita selisih jalan :D

Watierman said...

Rajinnya kak e...watie tak serajin tu..but the idea is great...incase kalau kehabisan makanan maybe...tapi so far dia org just makan cat food jer...nasi memang tak pernah makan pun...!

wahdi said...

kagumnya tgk ur cats makan cookies tu!

kiyo said...

Salam kak e..Gerenti anak-anak bulu kak e tuh tersangat suke dengan juadah mcm nih...heheheh... Kalu die boleh ckp kan, die mesti cakap "nak lagi...Sok bagi cmni lagi ye..."...hehehehe

~PakKaramu~ said...

tERIMA KASIH ATAS KOMEN uMI

Gorgeous H said...

rajin btl la kak umie ni...
ain lapar ni... ada masak ape hari ni?? ;-)

umi_e said...

watie... kak e jarang2 buat pun dan mereka memang kak e beri cat food cuma buat bila time rajin nak 'bermain'

wadi... kucing kampung makan apa saja :P apatah lagi mereka memang asalnya terbuang :S
dan pastilah pernah makan benda-benda pelik :p

kiyo... sebeanrnya dorang tak berapa suka sangat sebab makan ala-kadar je (sekadar nak jaga hati umie kot hehehehe)

pakkaramu... sama :)

GH... hari ni kedai kat pasar malam tolong masakkan heheheheh :D :P

Amy Nujaimy said...

salam kak e....

untung nyer anak2 bulu tu semua.... dpt makan kukis yg cumil n sedap.... hehehe

umi_e said...

Amy... sekali sakala je... lagipun mereka makan sekadar nak ambil hati umie :P hehehehehe

maiyah said...

layan je makan kucing tu

umi_e said...

maiyah... hehehehehe :D :p

~~zAnAfAhMi~~ said...

kak-e ni mcm mak mertua zana tau. sanggup bangun pagi gorengkan ikan dan msk nasi utk kucing kat kampung (kucing sana tak mkn friskies)
kan senang gorengkan burger je? kucing kak-e mkn mayonis ye?

ada tak resepi utk anak bulu zana ni.....si Tok K tu? bosan tgk dia mkn rumput...

umi_e said...

conspetzana... kak e taklah rajin, anak2 bulu kak e makan makanan dia, kebetulan je sayang nak 'buang' ayam tu :p

* kena tengok gak anak bulu tu jenis camna... makan ke tak... resepi ni mungkin anak2 bulu orang lain tak makan :P

Anya said...

It looks yummieeeee......
and I like the models .... LOL
So funny food
never seen in my country !!!

hugs from us
Kareltje =^.^=

secangkir madu merah said...

anak2 bulu kat rumah ku belum pernah ku beri makanan lain selain dari makanan yg dijual.. klu lah aku berkesempatan buat chicken fritters mcm umie ni, agak2nya bukan anak bulu yg makan tapi anak yg rambut hitam yg lebih makannya..hehehehehee..

Azmir's said...
This comment has been removed by the author.
sI tEDI said...

aduhai kak e.. untung anak2 bulu tu.. makan derang ek kak..

budak2 bulu saya ni x dapat nak tolong..mmg budak bulu kampung betul... hiaslah macam mana pun.. x selera derang.. ikan rebus sekor2 gak jd idaman..

Brad said...

is this a special recipe just for cats ? Cute !
Brad

Brad said...

Oh sorry. I see now that it's cat fritters shaped like cats and fish, too cute !

cekmekzue said...

salam umi, rajinnyer umi buat ni, they are very lucky cats indeed to have you as their "mummy". My eldest daughter suka masuk your blog cos she likes cats too. My kids are looking after the cats here cos me, my hands are already full with the house works and my cakes, etc....but I do love cats...adore them....

salamdariborneo said...

salam kak e,lama tak jenguk sini..rajinnya akak masak utk si bulu tu.bila nak datang KK lagi?

umi_e said...

Anya... you can try it ;)

SMM... anak2 kak e pun makan yang dibuat tu hehehehe

tedi... anak2 bulu kak e makan tapi 'main-main' je :p

Brad... it's for the cats but we cn it it too ;)

cekmekzue... saya jarang masak - dok main dan layan kucing je ;)

maria... Insyaallah...

ashley said...

hebat makanan kucing akak ni!
he he

umi_e said...

ashley... masa2 tertentu je :p

Cik_Sue said...

Wahhh kak E....

Ada cookies untuk anak-anak bulu...kreatif-kreatif...

Cian kan anak2 bulu kat rumah ku ni...kalau ada ayam/ikan lama, mak xbulunya ini main bantai rebus kosong je, then gaul ngan nasi...wa ka ka ka..

Tapi tang satu ingredient tu... telur..anak-anak bulu kat sini tak makan...pernah mak xbulunya sini cengkelat bagi nasi gaul telur sebab tak nak membazir telur lebihan Sara,..ngan eksennya anak anak bulu itew biar je nasi itu tak terusik..Waaaaa

Papa meow said...

special nya makanan anak bulu tu
x terpikir pulak sebelum ni
klu buat silap2 papa nya yg mkn dulu huhu

Leyza said...

kak e ni bab2 camtu memang lah dia rajin...kak,bila nak wt kan leyza kek?