21 March 2008

Mee udang


Di Tambak Johor memang sesak
Mak daro tersekat di perjalanan
Mee udang amat senang dimasak

Juadah mudah untuk hidangan


Dalam keadaan yang agak sibuk, masakan yang nak dihidangkanpun kalau boleh yang senang dan cepat disediakan. Rasanya mee udang ni senang dan cepat untuk dimasak... Makan panas-panas memang best!

Bahan

1 bungkus mee kuning
250 gm udang basah - sederhana besar
10 batang crab meat (jika suka)
7 tangkai cili kering (kurang atau lebih ikut suka pedas)*
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 sudu teh sos cili
1 sudu makan sos tomato
garam/perasa secukupnya
minyak untuk menumis
100 gm sawi putih (atau sayuran yang disukai)
100 gm taugeh
daun bawang/daun /cili merah-hijau/bawang goreng (untuk hiasan)



Cara

1. Blend semua bahan bertanda *
2. Bersihkan udang dan ketepikan kepalanya - blend dengan secukup air dan tapis dan ketepikan.
3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan belnded*.
4. Setelah naik bau baru masukan air tapisan kepala udang yang telah diketepikan tadi.
5. Masukkan sos cili/tomato, garam/perasa.
6. Masukkan udang, crab meat dan sayur - setelah mendidih padamkan apinya.
7. Mee dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu.
8. Ambil sedikit mee/taugeh dan tuangkan kuah yang telah mendidih bila selesai semuanya hidangkan bersama bahan hiasan yang ada/disukai.

No comments: