10 March 2008

Cucur badak serunding daging


Pak Brahim dapat udang satu raga
Cik Mat pun masak buat rencah mi
Cucur badak ini kesukaan keluarga
Intinya diubah ikut kesukaan suami


Cucur badak biasanya orang letak inti serunding kelapa tapi kali ini umie letak intinya serunding daging sebab hb umie tak berapa suka dengan serunding kelapa yang biasa tu. Dohnya umie sesuaikan dari resepi chef siber terkenal kita - CMG ;)

Bahan

600gm keledek
1 sudu teh garam
1 cawan tepung gandum (tambah tepung jika perlu)
1 sudu teh baking powder
50gm gula pasir
1/4 cawan air
Serunding daging secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara
  1. Rebus keledek dengan 1 sudu teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi dan bulat2 dan leperkan, masukkan inti tengahnya. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak, goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

No comments: