12 December 2009

Mahzuz!!! WHAT HAVE YOU DONE??!!!!

Mahzuz - he looks so innocent!

Ana membuat murtabak maggi
Untuk hidangan di waktu senja
Mahzuz masih buat perangai lagi
Bukan di lantai tapi di atas meja

Mahzuz's poo that he tried to hide from us!


Mahzuz did it again! He thought that he's so clever! He didn't poo on the floor like usual ,but on the place that we never thought of or came across our minds! He might have thought that by doing that he could hide his poo from us. He pooed under the table cloth! After that he tried to cover it back... didn't he know that we can find his poo from the 'fragrance' he left! Oh my dear Mahzuz!

He's such a naughty and clever boy! Isn't he?

Every time he poos, we can smell the 'fragrance' so we have to quickly look for it. He doesn't poo on the same spot. He will poo at different places. Usually cats will poo on the same spot because of the smell right? But not Mahzuz! Yesterday he pooed on a different place but we never ever thought it would be on the table!

Mahzuz makes us look and search for his poo and wee! That's why we have to clean up and mop the floor every time he does his business. He really makes us exercise because of the cleaning up is not just to throw away his poo and wipe the wee but to do the mopping as well!

* When we smell the fragrance of his poo, we look for it - as usual we have to clean it quickly but it wasn't on the floor. We looked here and there, every corner of the room. it was as if we were playing hide and seek! Finally, it was such a surprise for us when Kakak found that it was on the dining table (under the table cloth) where he used to play on - almost everyday. We didn't punish him, instead of we were laughing out loud :D hehehehehehe Mahzuz... Mahzuz... Such a lucky boy!



25 comments:

sI tEDI said...

Aduhai Mahzuz..

kak e.. kes macam ni x boleh tanya vet ke kak? manalah tahu mereka ada cara...

kucing saya dulukan mmg lama nak train nak bg derang membuang dengan betul dan selamat.

kalau dulu nampak kain ke nampak baju ke apa ke.. buang je kat situ.

Dugaan bagi kak e..

Mahzuz nasib baiikkkkk sangat jumpa tuan macam kak e dan keluarga.. dapat yg x menyabar???

umi_e said...

tedi... dah bawa jumpa vet, dah cadangkan beli benda penyembur tu, sembur, dah pakai petua, dah trained guna pasir, dah kurung, dah kasi contoh (duduk sekali dengan Xing Yun dalam bilik yang berak-kencing dalam toilet) tapi nampaknya Mahzuz masih nak menguji kesabaran tuannya! heheehehe kelakar pun ada...geram pun ada tapi nak buat camna... sabar je lah...

Packy @ Mawar Merah said...

Kak e, kelakar ler Mahzuz ni...cerdik tu, tapi kencing kucing jantan bau nye tak tahan, tu yang kat rumah depa semua kena duduk luar rumah.
Dulu ada sekor kucing jantan..tiap kali nak kencing, dia cari kusyen. Jenuh nak membasuh kusyen...walau macamanapun saya syg giler kat dia, tapi dah missing in action...sedihnyer.

ashley said...

Mahzuz...kena bawa lari lari anak keliling rumah baru dia faam kut!!
he he

Ms AiReEn MoHd said...

kak e apakah kucin akak lakukan ni..kekekekekek

uik kencinkucin...oo tu mmg tak leh bla....kuat opkeh baunyer..nak nak kucin jantan..our arwah leo last time like gak...die nak tinggal territory die mak kate die ceret sesikit merata..

sape main drum umah kak e?

umi_e said...

Mawar Merah... itulah sebabnya kak e kena mop kalau kucing dah kencing :P

ashley... bukan lari2 anak je... rasanya dah kena kepit pun tak mau dengar :S

ryn... memang bau... lebih baik berak daripada kencing :D

* hb @ sapa2 nak release tention hehehehe

maiyah said...

aduss.. buat perangai nk mnja le tu

umi_e said...

maiyah... manja tak bertempatlah si Mahzuz ni... sabar je ler...

Mybabah said...

Salam Umi_e aka Umi Hurairah (pencinta kucing), saya akan terus kagum pada anda. Hanya segelintir sahaja orang yang memiliki kesungguhan yang seperti ini. Anda mengingatkan saya kepada sahabat karib saya Tuan Haji Hasbullah (Bandar Baru Bangi) yang jiwa terhadap kucing persis seperti anda...

umi_e said...

Mybabah... terima kasih :)

* saya tidak sehebat yang dikata...

** teringin untuk mengenali sahabat karib Mybabah - Tuan Haji Hasbullah kerana saya juga di Bandar Baru Bangi ;) - Agar dapat berkongsi minat ini :D

Mybabah said...

Salam Umi. Beberapa tahun lepas saya dan Encik Hasbullah bersama-sama kerja di BNM. Kini beliau telah bersara. Skrg bekerja di AKPK. Beliau tinggal di Seksyen 4. Betul2 depan Sekolah Menengah Jalan 4. Nanti saya hari kita jumpa di sana sambil minum2. Saya dengar beliau akan membuka kedai penjagaan kucing di BBB. Nanti saya pastikan semula dan beritahu Umi.

umi_e said...

Mybabah... Kalau depan SMJ4 saya tahulah sebab anak saya bersekolah di situ :)

* Insyaallah... seronok juga bertemu dengan orang yang sama minat ;)

Terima kasih

Mila_ibu najihah said...

alahai mahzuz ni...main teka teki pulak dia..meh nak geletek dagu sket..hehe

umi_e said...

mila... kalau geletek dagu di Mahzuz tu, bukan main suka lagilah dia tu...

Manis said...

bijak kan kucing2 zama skrg. either they hide or ran away from it. yg susah2 pon kita lah kena bersihkan! cobaan, walau apa2 pon dorang ni mmg cute pet.

umi_e said...

manis... binantang sekarang ni tambah pandai je...

m4rilyn said...

kak umie,
dlu kucing saye wat perangai gak..lepas tu tempat2 dorang buat 'kerja' saya slalu cuci ngan minyak tanah..sapu sket tpt berkenaan je. lepas tu kucing saye dah buat 'kerja' kat tpt berkenaan.

umi_e said...

mAryln... masa kak e 'kecik-kecik' dulu pun gunakan minyak tanah juga tapi sekarang ni belum pernah cuba - minyak tanah susah nak dapatlah...

* Don't mind cleaning the poo but wee is the problem :p (bau lebih kuat daripada poo)

Sue @ Nenie said...

Salam..Kak-E..

Dulu saya pernah dengar petua ni, kalau nak bagi cat poo kat tanah, Ambik lidi, ukur ekor dia then pacak lidi (ukuran ekor tu) kat tanah tempat kita nak dia poo tuuu...

Ha ha ha ha..saya tak pernah buat pun...

umi_e said...

sue... petua itu juga telahpun dibuat :P

* Mahzuz ni jenis nak menguji kesabaranlah... semalam dia berak kat depan pintu! hehehehehe nasib baik tak terpijak sebab 'ada bau' so cepat2 cari dulu :D

mamai said...

kena train mahzuz tu...bob dulu pun ajar dia pergi toilet

aduh rindu kau bob

umi_e said...

mamai... dah give up untuk train si Mahzuz ni :S

HomeKreation said...

eeeeeeeeeek.... for that reason why I cannot live with cats in one roof... tang bab mencuci pupu tu memang tak sanggup ler...anak along sampai nangis2 nak bela kucing so I tried one day pas tu terus kasi balik kat original owner...

umi_e said...

Along... baguslah along hantar balik pada tuan asalnya sebab itu tindakan yang baik :)

PRiNCeSS said...

haha..
mcm2 la..