21 June 2008

Kanak-kanak belajar berniaga


Ila keluar bekerja di awal pagi
Elakkan kesesakan di jalan raya
Nak asuh biarlah dari kecil lagi
Bila dah besar semoga berjaya

Hari ini di sekolah Adik dan Baby ada gotong royong dan juga untuk mengambil buku laporan pperiksaan pertengahan tahun. Guru Kemahiran Hidup telah menggalakkan murid2 yang berminat untuk berjualan apa saja yang mereka suka. Kebanyakannya menjual makanan. Adik pun nak juga, tu yang semalam umie buatkan cup cakes (sampai tersilap hehehehehe)

Macam-macam gaya kanak-kanak cuba menambat hati pelanggan :) Memang suatu aktiviti yang baik kerana melatih kanak-kanak untuk berniaga sejak awal lagi walaupun hanya sebagai satu aktiviti sekolah. Paling tidak mereka dapat juga pengalaman yang berharga untuk mereka ingati :)

p/s: Letih arrrrrrrr lama tak mencangkul/menebas :D

4 comments:

ILA said...

salam k.E,
ada setengah sekolah tu..suruh anak muridnya buat resepi baru..utk tunjukkan kekretifan mereka .mcm2 nama yg kita jumpa.contohnya burger pisang.

diya said...

suka tgk bebudak ni uat jualan gitu. nampak mcm kiut pun ada. huhu.

umi_e said...

ila... bagus juga kan camtu tapi takut berkecah je... ermmm burger pisang menarik juga buat penggemar pisang cuma kak e tengok bila jualan di sekolah cam tak ebrapa dapat sambutan je... kesian juga kat budak2 yang menujual tu...

umi_e said...

diya...

memang cute dan kesian pun ada hehehehehe :D