20 June 2008

Apa dah jadi ni!


Shai memang hebat buat persiapannya
Bertungkus lumus untuk acara RAPAT
Apa dah jadi dengan umie ni agaknya
Lain difikir tapi lain pula yang dibuat

Tak taulah nak kata macam mana... benda dah jadipun... petang tadi umie beli choc sponge mix untuk buatkan cup cakes untuk Adik bawa ke sekolah esok. Masa di kedai tu umie beli juga serbuk koko 1 kg! Biasalah beli banyak sebab koko sentiasa digunakan untuk buat kek cokelat. Masalahnya masa tengah kalut2 nak masukkan bahan dalam mixer, lain yang umie masukkan! Umie buat nak juga sebab dah nak mahgrib, dan umie fikir, sementara solat mahgrib mungkin bancuhan sponge mix itu akan kembang.

Bila umie ON je mixer, umie jadi pelik sebab bancuhan tu tak basah cam biasa, tapi likat so umie tambah telor lagi (10 biji+150ml air) lepas tu umie teruskan mixer tapi jadi hairan bila bancuhan tetap tak cair so cepat2 umie lihat bungkusan, rupa-rupanya tersilap! Umie bukan masukkan choc sponge mix tapi serbuk koko :(( Kelam kabutlah umie mengeluarkan semula bancuhan tu dan masukkan choc sponge mix yang sebenarnya... selesai solat mahgrib adunan dah kembang, terus masukkan dalam cawan...

Umie tengah fikir, apa nak buat dengan bancuhan koko tu??? Bukannya sikit! ermmmm takkanlah nak dibuang pulak... so kalau kawan-kawan ada idea nak buat apa dengan bancuhan koko tu, bolehlah share ngan umie ya :) THANKS...

10 comments:

Ezad said...

err... terus buat kek tak leh ke? kek serbuk koko

Shaira Nadiah MJ said...

Buat ice blended, leh tak? Campur dgn chocolate ice cream... Hmmmm

mcNods said...

mcnods rasa wat kak e bake kek cekelat... then kak e hancurkan kek cekelat tu campur ngan cekelat tuh... then campur mix fruit dan kulit oren gaul hingga jadi doh... lepas tuh bulat kan letak dalam paper cup ikut size as desired.. bake sampai masak.. biasa mcnods tak masak dah.. tapi sebab serbuk coklat tuh dah campur telur so masuk j la oven kejap... then kuar kan letak dalam aper cuptadi..then double boil coklat... letak atas atas dia.. finished with dry coconut.. nyum nyum.... X_X kalau jadi bg le mcnods rasa.... bleh simpan dalam peti ais.. sedap lagi enak... bleh makan ngan aiscram vanila jugak atau di makan saja... tahan lama... em...

umi_e said...

ezad... boleh gak nak buat kek tapi biasanya aguna koko sikit je... ni sampai 1/2 kg! hehehehhe

diya said...

err... bancuhan koko tu sedap tak kak e? klw sedap, bagik diya telan pun takpe. hehe.

p/s-sori kak, diya takdek idea lak camne nak modify bancuhan koko tu sbb kuantiti nya sgt byk. huhu

umi_e said...

shaira... rasanya tak boleh buat ice blended sebab dah campur telor :D

umi_e said...

nods... good idea tapi choc balls camtu anak2 kak e tak berapa suka nanti penat je kak e buat tau...
* Apa kata nods meh sini amek bancuhan koko tu pastu nods buat :p hehehehehe

umi_e said...

diya... bancuhan tu pahit sangat ler :D tak tertelan diya tau :D

jie said...

mak ai, 1/2 kilo koko.....emmm
kalau jie koko dah campur telor....buat kek je la.... tapi dpt byk tu. Sedekah je kek kat sapa2 ..... umah anak yatim ke....depa mesti suka....kak e dpt pahala.

umi_e said...

jie... good idea... tapi cam tak sempat je nak buatlah sebab kak e nak fly to Jakarta esok pagi. Hari ni kak e bz dgn acara menyiapkan pakaian sekolah anak2 ;) I'Allah... kak e simpan je dalam esbok dulu kan...