17 June 2008

Bubur Nasi


Diva hantu hati-hati seberang jalan
Dengan pontianak dia bergandingan
Bila penyakit malas telah menyerang
Bubur nasilah saja menjadi hidangan

Penyakit malas memanglah akan sentiasa menyerang... kalau dah malas tambah pulak tak ada idea nak masak apa, mulalah tanya anak apa yang mereka nak makan. Masalahnya kalau tanya mereka, sudah pasti makanan kesukaan mereka yang kalau masak hari-haripun tak apa hehehehehe

Bubur nasi antara kegemaran anak-anak. Biasanya umie akan buat bubur nasi yang 'all in' :D Masukan semua bahan termasuk sayuran - kira macam bubur lambuk cuma tak gunakan santan saja... tapi kali ini buat bubur nasi kosong saja. Lepas tu makan dengan apa-apa yang disukai seperti ikan masin, telur masin, ikan bilis dan apa-apa yang boleh nak dimasukkan dalam bubur termasuklah sambal kicap...

Dalam keadaan ekonomi gawat, elok juga kalau biasakan makan bubur camni hehehehehe sebab harga beraskan dah naik... petrol pun naik so secara tak langsung semua barang akan anaik harga atau dahpun dinaikkan...

*resepinya umie tak letakkan sebab sama saja macam masak nasi cuma dilebihkan air dan diletakkan sedikit garam sebagai perasa... isi/hiasan tambahan ikut selera masing-masing...

2 comments:

~ farah ~ said...

sedih nye baca pasal FLEO..
ehh...kak umie org mana? balik rantau panjang?

umi_e said...

salam farah... kenapa kak e tak boleh masuk blog farah?

* balik kg di kelantan ;)