3 September 2008

Daging Bistik


Kasawari berbuka dengan laksa

Laksa diletak ulam daun pegaga

Banyak sungguh hikmah puasa

Memberi kita kesihatan jiwa raga



Dading bistik ni lebih kurang je dengan masak kicap cuma agak pekat sikit je... Makan dengan nasi putih pun ok tapi kalau dimakan dengan nasi minyak rasanya lebih sedap tau...



Bahan

½ kilo daging (dipotong ikut suka)
¼ cawan serbuk black pepper (campur dengan sedikit air untuk jadikan pes)
15 tangkai cili kering - (kurang/tambah ikut suka pedas)
4-5 biji kentang * (potong wedges & goreng hingga garing)
2 sudu besar kicap manis (tambah/kurang ikut suka)
1 biji bawang merah *
5 ulas bawang putih
2cm halia *
sedikit garam, gula
air asam jawa
Minyak untuk menumis
bahan menumis (cengkih, pelaga etc)
Kacang peas secukupnya - gambar di atas umie tak letak sebab anak2 tak suka
Cara

1. Rebus daging bersama sedikit air sehingga empuk -ketepikan dulu (simpan air daging untuk tambahkan kuah)
2. Blend bahan yang bertanda *
3. Panaskan minyak-tumis bahan penumis dan bahan blend hingga wangi
4. Tumis hingga pecah minyak
5. Masukkan bancuhan serbuk lada hitam dan air asam jawa , kacau dan tambahkan kicap.
6. Tambah garam, gula dan tambah sedikit air daging jika terlalu kering
7. Masukkan daging-gaul rata dan masak seketika kemudian tambahkan kentang.
8. Apabila daging dah sebati / mesra boleh masukkan kacang peas

No comments: