20 September 2008

Biskut 'Sesuci Hati'


Nano berdoa pada Allah bersujud di sejadah
Minta dimakbul semua cita dan angan-angan
Di hari raya terdapat macam-macam juadah
Biskut Sesuci Hati antara dijadikan hidangan


Bila hari raya menjelang, rasanya seperti tidak lengkap tanpa membuat biskut atau kuih raya... Dari umie kecil sampailah dah ada keluarga sendiri, setiap menjelangnya hari raya, membuat kuih-muih seolah-olah menjadi satu kemestian...

Anak-anak umie selalu bertanya, 'kenapa mesti buat kuih raya?'

Umie kata membuat kuih raya sudah menjadi tradisi umie dan juga kebanyakan orang kita... Namun sedihnya anak-anak umie belum dapat menerima konsep yang umie jelaskan pada mereka.... :(

Masa umie kecil, suasana untuk menyambut hari raya amat terasa malah dapat dirasai hingga kini (di dalam hati @ kenangan) dan jika boleh ingin saja kembali ke zaman itu lagi... Malangnya bagi anak-anak umie, mereka tidak merasai suasana menyambut hari raya, ajak buat kuih pun kalau boleh elak mereka akan mengelak... :(

Betul juga pepatah sekarang... ZAMAN TELAH BERUBAH, DUNIA SUDAH MAJU... Suasana untuk menyambut hari raya sudah tidak seperti zaman umie kecil2... dulu seolah-olah macam wajib untuk membuat kuih bahulu... pukul telor+gula hingga kembang hanya dengan tangan - tak boleh berhenti kerana takut bantut (tak kembang) so kena gilir2 dengan adik-beradik yang lain... masa membakar juga seronok sebab duduk depan bara dan kena pandai control kepanasan atas dan bawah dengan menggunakan sabut kelapa... Sekarang semua itu tidak lagi dilakukan... kuih bahulu kini dibakar dalam oven je dan boleh dibeli di mana-mana...

Kalau nak dikenang cerita persiapan untuk menyambut hari raya begitu banyak sekali... nantilah umie sambung lagi di lain n3 ;)

Biskut @ kuih Sesuci Hati ni umie yang pandai2 ubah ikut selera hati... Asalnya kuih ini dinamankan BUNGA CINA - ditekan dengan acuan semperit/dahlia... Umie lebihkan sedikit tepung hingga agak-agak boleh dicanai...

Bahan

100gm butter
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kanji
90gm gula
1 biji telor

Cara

1. pukul butter+ gula hingga sebati
2. masukkan telur - kacau hingga sebati
3. masukkan tepung dan uli (Adunan agak lembik supaya mudah ditekan)
4. masukkan dalam acuan dahlia dan tekan menjadikan bunga
5. bakar dengan api sederhana selama 10-15 mins


* Kalau nak terap ambil sedikit tepung jagung - letak di tangan dan uli adunan sehingga agak-agak boleh dicanai

** Thanks nor smskan pada kak e :)




15 comments:

azza_irah said...

salam kak e..
comei je nampak biskut tu..leh azza try nnti..nampak kiut je...suci..

umi_e said...

a'a azza... senang je pulak nak buatnya... rasanya pun best gak - taklah berapa manis...

Ielaz said...

waaa...kak e..sucinya kuih tu, nmpk masih blm dinodai lg...waaa.... best2.. tp bestnyer raya kat mesia kan..kat sini kalau buat pun makan sendrik jek la.... huhuhuuhuh

umi_e said...

ielaz... masa kak e belajar di luar cam iela dari 1st degree, 2nd & 3rd bila raya tiba kak e tetap buat macam2 jenis kuih tau... pastu jemputlah students lain datang umah hehehehehehe so adalah orang lain nak makan dan komen kuih kita :P

Tirana said...

Uishhh..cantiknya biskut kak e ni..nampak sedap aje..boleh copy resepi dia tak?

umi_e said...

Tirana... Boleh je... cubalah...

arsaili said...

salam..bestnya dah wat biskut raya..

Ana Ali said...

kak e , nih idea yang bagus sebab ari tuh buat kuih bunga china dah ilang bunga kelopaknyer , tak cun langsung, leh guna idea akak terap jer kan. Yang herat comel sungguh atas kek tuh.

umi_e said...

ana... kak e pun terap sebab tak sanggup nak tgk kelopak bunga cina tu jatuh berguguran hehehehehe

Kujie said...

kak umi..comelnya...mudah je buat...berseni tangan tu..heheh
rasa nk buat gak le...yg love2 merah2 tu kak umi buat dgn ape

sakurasa 2 said...

Wah cantiknya biskut tu, Kak E KS,Selamat menyambut Aidil Fitri, maaf zahir dan batin

Amer Aan said...

sedap biskut ni

suara said...

Kak-e,
Hari ni su dalam misi nak melawat blog kekawan untuk berikan pantun raya yg tak seberapa.

Salam Ramadhan penuh keberkatan
Salam Syawal yg bakal menjelang
Andai salah kemaafan dipohonkan
Moga rahmat Allah terus berkekalan.

selamat berayee!!

Kak Elle said...

ucapan selamat hari raya dan maaf zahir batin.

Ecah said...

putih suci bersih hatinya di tengah-tengah.. hwaaa comelnya..