26 March 2008

Nasi jagung


Kak Norza hebat tiada tandingannya
Bersama bro e sentiasa sahaja mesra
Nasi jagung mudah saja membuatnya
Rasanya memang sedap tidak terkira

Anak-anak umie tak berapa gemar makan sayuran yang dimasak tapi kalau sayuran mentah @ salad mereka suka... Supaya agak seimbang hidangan untuk mereka jadi nasi jagung dimasak. Mereka makan lah pulak... cuma tak bolehlah nak masak hari-hari sebab mereka akan jadi muak...

Bahan

4 cawan beras basmathi (ikut suka - beras apapun boleh)
4 cawan air (ikut jenis beras yang digunakan)
1 biji bawang besar*
3 cm halia*
5 ulas bawang putih*
3 sudu minyak sapi
1 helai daun pandan
2 cawan jagung dalam tin (toskan airnya)
Bahan penumis secukupnya (cengkeh, pelaga etc)
garam/perasa secukup rasa


Cara

1. Cuci beras dan toskan.
2. Blend bahan bertanda*
3. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan penumis dan bahan-bahan yang telah diblend sehingga kuning keemasan/naik baunya.
4. Campurkan beras, jagung, daun pandan, garam dan air secukupnya.
5. Biarkan masak seperti biasa.

* Kacau nasi semasa air nasi hampir mengering supaya bahan dan jagung tegaul rata.

No comments: