Gincu ween cantik warna merah saga
Orangnya manis belum lagi berpunya
Asam pedas kesukaan umie sekeluarga
Ikan tenggiri jadikan lauk di dalamnya
Asam pedas memang kami suka... kalau tak habis, umie panskan pastu cicah pulak dengan roti... errmmmm best!
Bahan
1/2 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
15 tangkai cili kering*
9 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 potong belacan*
4 - 6 batang daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam/perasa secukupnya
7 batang sayur bendi
Cara
1. Blend semua bahan bertanda *
2. Ikan disiang dan dicuci bersih.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan daun kesum. Kacau rata.
4. Masukkan ikan dan air asam jawa + aram/perasa.
5. Masak sampai mendidih dan baru masukkan sayur bendi
Bahan
1/2 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
15 tangkai cili kering*
9 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 potong belacan*
4 - 6 batang daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam/perasa secukupnya
7 batang sayur bendi
Cara
1. Blend semua bahan bertanda *
2. Ikan disiang dan dicuci bersih.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan daun kesum. Kacau rata.
4. Masukkan ikan dan air asam jawa + aram/perasa.
5. Masak sampai mendidih dan baru masukkan sayur bendi
No comments:
Post a Comment