Cempaka adrini umie dah kenal lama
Orangnya peramah pandai jaga diri
Kuih keria kuih tradisi bertahan lama
Dibuat santapan keluarga di petang hari
Orangnya peramah pandai jaga diri
Kuih keria kuih tradisi bertahan lama
Dibuat santapan keluarga di petang hari
Kuih keria ini pun umie suka. Masa buat anak-anak dan hb makan panas-panas... memang best kan waktu petang ;)
Resepinya umie amek dari dapur CMG... sebelum tu umie dah bual-bual dengan CMG tentang kuih keria ni sebab umie nak buat tapi rasa MALAS je...
Bila terpandang ubi keledek yang terperuk kat atas cabinet dapur tu, akhirnnya umie kuatkan juga semangat untuk ke daput dan buat kuih keria ni. Cuma siranya tak berapa menjadi tapi anak-anak dan hb kata OK - sedap... yang penting habis!
Bahan
600 g keledek
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
1 camca teh baking powder
80 g gula pasir
1/4 cawan air
Cara membuatnya :-)
- Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
- Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan, cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
- Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
- Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan gula seperti gambar diatas...selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment