Pais ikan pari ini makanan tradisi
Bersama nasi panas sedap dimakan
Teringat masa dulu-dulu, arwah mak umie selalu buat pais. Pais ni tak semestinya dengan ikan, boleh dengan makanan laut yang lain seperti sotong atau udang. Pais ni sedap kalau dimakan dengan nasi panas. Tak ada lauk lain pun tak apa sebab memang dah menyelerakan. Dalam keadaan gawat ni memang sesuai sangatlah hidangkan makanan yang ringkas macam ni hehehehehe :p
Bahan:
1/2kg ikan pari -potong ikut suka dan bersihkan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 ulas bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
10 tangkai cili kering* (ikut suka pedas)
Daun kunyit
Asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
Garam/Perasa
Gula
Daun pisang (kalau tak ada boleh guna aliminium foil)
Cara:
1. Blend semua bahan bertanda*
2. Bahan yang diblend dibancunh dengan air asam dan garam/perasa/gula secukup rasa
3. Gaulkan bahan-bahan tadi pada ikan
4. Lapikkan daun kunyit di atas daun pisang dan kemudian letakkan ikan tasi.
5. Bungkus ikan yang dah dilumur bahan tadi dengan daun pisang hingga tertutup semuanya(aluminium foil pun boleh)
6. Bakar dengan api yang perlahan sehingga ikan masak
2 comments:
salam
nmpk sedap resepi ni... mak kite dulu2 pon slalu buat... :) tak yah mkn ngn kuah ape2 pon sedap....
a'a... kalau makan dgn nasi panas2 memang best kan!
Post a Comment