31 March 2008

Birthday cakes buat teman


Intan bawa anak-anak ke taman
Anak-anak pula berlari-lari suka
Sempena ulang tahun dua teman
Kek ini umie buat untuk mereka


Sempena ulang tahun dua orang teman, umie buatkan kek yang simple saja... nak deco cantik-cantik macam orang lain umie tak pandai... jadi buatlah mana-mana yang boleh je... Buat Norida, umie letakkan roses yang segera dan letak icing guna star nozzle je. Buat Dr. Misran pula, umie tanya kepada isterinya, apa yang dia suka, jadi buatkan gambar tennis court dan reketnya sebab itu permainan suka yang disuka...

30 March 2008

Nasi daging


Pak Brahim pancing ikan siakap
Cik Mat masak dengan jelatah
Nasi daging menu yang lengkap
Makannya bersama acar mentah

Nadi daging ni pun senang juga disediakan cuma ambil sikit masa untuk mengempukkan dagingnya saja. Sebelum ini umie pernah kasi resepinya kepada Shah @ superman dan Shah kata dah cuba membuatnya. Nasi daging ini mungkin tak sama macam nasi daging yang sedia ada sebab umie dah ubah suai ikut selera...


Bahan

5 cawan beras Basmathi

1/2 kilo daging

2 biji kentang - kupas dan potong 4

1 biji carrot - kupas dan potong kasar

1 sudu rempah sup

1 bungkus besar rempah kurma

1 inci halia

1 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

2 sudu makan minyak sapi

rempah menumis - pelaga, cengkih etc

1 cawan susu cair (nanti campur dengan 4 cawan air rebusan daging)

sedikit garam/ perasa

*blend semua bawang+bawang putih+halia

Cara

  1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi dan sedikit garam.
  2. Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
  3. Basuh beras dan toskan.
  4. Panaskan minyak dan tumis 1/2 bahan blend* sehingga naik bau dan masukkan rempah kurma. Masukkan daging yang telah diketepi (airnya diambil utk masak nasi) dan masukkan carot serta kentang - masak hingga empuk dan ketepikan
  5. Panaskan minyak sapi dan rempah menumis (kulit kayu manis,buah pelaga etc) dan dikuti dengan 1/2 lagi bahan yang dah diblend didalam periuk nasi hingga naik bau.
  6. Masukkan beras dan kacau sekejap.
  7. Masukkan air rebusan daging. (Pastikan air rebusan daging yang dimasukkan ikut sukatan beras iaitu 4 cawan beras+ 1 cawan susu cair+garam) atau ikut kesesuaian beras yang digunakan.
  8. Bila beras sudah agak kembang jangan lupa kacau supaya nasi sebati dan biarkan nasi kering.
  9. Bila nasi sudah kering, masukkan tumisan daging ke dalam periuk nasi dan kacau supaya agak bercampur dan biarkan hingga nasi betul2 masak.

29 March 2008

Nasi sardin ikan goreng - Cat Food


Jewel-jewel di N3 nya TokNabe paparkan
N3 Mat udang yang Pak Brahim pancing
Hidangan ringkas 2 minit boleh siapkan
Nasi sardin ikan goreng untuk si kucing


Hari ini kak e masak jugalah untuk anak-anak sebab hari sabtu semua ada di rumah... Kak e masak lauk kesukaan si Baby @ Adlin @ Bubble dan juga lauk kesukaan Adik... Belum sempat nak letak di N3 sebab gambar belum dapat dipindahkan dari memory card camera cik abe sayang umie tu...

Oleh sebab umie ada sikit masa untuk mengadap computer, jadi umie letakkan saja resepi yang umie dah siapkan lebih awal untuk kucing-kucing umie tersayang... Sapa-sapa yang ada kucing bolehlah try ;) Cuma macam umie sebutkan sebelum ini, selera kucing tak sama tapi apa salahnya mencuba...

Sebenarnya umie nak buat cookies untuk kucing-kucing umie tapi tak berkesempatan... bila-bila sempat umie akan share di sini... Untuk resepi nasi sardin ikan goreng ni pula mudah saja...

Bahan

1 mangkok nasi
1/2 tin makanan basah - perisa sardin
Beberapa keping ikan

Cara
1. Goreng ikan sehingga kekuningan - ketepikan
2. Gaul nasi dan sardin tadi hingga rata
3. Hiaskan dengan ikan yang telah digoreng

*** sure kucing akan makan ikan tu dulu kan... hehehehehhe :p
Gaul


28 March 2008

Happy BDay (Joe's birthday & 5th months blog's day)


Pendekar meniup wisel memberi signal
Supaya Khal boleh cepat seberang jalan
Hari ini hari lahir Joe yang kak e kenal
Bersamaan juga blogday yang ke-5 bulan



Hari ini cukup 5 bulan kak e ada blog sendiri :) Sebelum tu cuma blog-hopping dan lepak kat blog kawan-kawan sahaja... lima bula tapi rasa macam dah lima tahun, kadang-kadang sempat bersawang 'dapur siber' kak e ni kerana tak sempat nak update n3!

Hari ini juga ulang tahun Joe, seorang adik yang kak e kenali beberapa tahun yang lalu, kak e ingin mengucapkan Selamat Hati Lahir... Semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa dirahmati oleh Allah SWT...

In soft gleaming night of stars may all your dreams come true
May every star of every night bring love and joy to you
Let Allah decorates each golden ray of the sun reaching you
With wishes of success, happiness and prosperity for you


Kak e & family wish you

A super happy birthday to you!!!




27 March 2008

Ayam Golek Rosemary


Program abang Budin dijadikan tayangan
Kisah menarik tentang Dunia punya cerita
Ayam golek rosemary dijadikan hidangan
Istimewa buat santapan keluarga tercinta


Ayam golek??? Kenapa ya dipanggil begitu? errmmmm dah tentu kerana ayam tu tergolek-golek dalam pinggan setelah dipanggang :p

Anak-anak memang suka menu ini tapi umie jarang berkesemptan untuk membuatnya kerana sibuk dengan aktiviti lain yang ada...

Bila ada peluang tu, buat jugalah untuk mereka... makan macam tu je pun ok... ikutlah selera masing-masing macam mana cuma masa masak ni umie jodohkan dengan nasi jagung...

Bahan

1 ekor ayam (sederhana besar)
1 sudu besar ketumbar serbuk
1 sudu besar jintan serbuk
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1 batang serai*
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar kicap manis/masin
1 sudu besar butter/margerin
1 sudu besar rosemary kering
Garam/perasa secukupnya


Cara

1. Bersihkan ayam dan biarkan seekor.
2. Blend bahan bertanda * dan campurkan bahan-bahan yang sudah diblend bersama ketumar dan jintan serbuk, sos tiram, madu, kicap manis/masin, garam/perasa dan butter/margerin.
3. Perapkan ayam dengan campuran rempah tadi selama kurang-kurang 2 jam (atau lebih).
4. Masukkan ayam telah diperap dalam kaserol dan taburkan rosemary kering.
5. Bakar dalam api perlahan hingga ayam empuk.




26 March 2008

Nasi jagung


Kak Norza hebat tiada tandingannya
Bersama bro e sentiasa sahaja mesra
Nasi jagung mudah saja membuatnya
Rasanya memang sedap tidak terkira

Anak-anak umie tak berapa gemar makan sayuran yang dimasak tapi kalau sayuran mentah @ salad mereka suka... Supaya agak seimbang hidangan untuk mereka jadi nasi jagung dimasak. Mereka makan lah pulak... cuma tak bolehlah nak masak hari-hari sebab mereka akan jadi muak...

Bahan

4 cawan beras basmathi (ikut suka - beras apapun boleh)
4 cawan air (ikut jenis beras yang digunakan)
1 biji bawang besar*
3 cm halia*
5 ulas bawang putih*
3 sudu minyak sapi
1 helai daun pandan
2 cawan jagung dalam tin (toskan airnya)
Bahan penumis secukupnya (cengkeh, pelaga etc)
garam/perasa secukup rasa


Cara

1. Cuci beras dan toskan.
2. Blend bahan bertanda*
3. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan penumis dan bahan-bahan yang telah diblend sehingga kuning keemasan/naik baunya.
4. Campurkan beras, jagung, daun pandan, garam dan air secukupnya.
5. Biarkan masak seperti biasa.

* Kacau nasi semasa air nasi hampir mengering supaya bahan dan jagung tegaul rata.

25 March 2008

Cake main-main


Kriesz @ Zura orangnta amat pemalu
Wajah berseri kerana suka berselawat
Kek dibuat akhir/awal bulan yang lalu
Kesibukan menyebabkan n3 terlewat




Kek ini umie buat untuk pensyarah dan bekas pensyarah (Prof) yang umie kenali semasa ulang tahun mereka bulan Februari dan awal Mac yang lalu. Dekorasi simple saja... sekadar hiasan n3 untuk tatapan mereka yang sudi ;) hihihihihihi :p

* Kek untuk Prof. Ramli - chiffon pandan-kelapa dengan butter cream icing
* Kek untuk Prof. Madya Ajid - kek oren dengan butter cream icing

24 March 2008

Kenangan di Titi Hayun, Yan, Kedah


Princess haryati baru juga berpindah
Ajak teman ke rumah tanda bersopan
Kenangan di Yan kedah sungguh indah
Di ingatan pasti akan kekal kusimpan

Pada hujung minggu lalu (14-16 March 2008) umie telah ke Yan, Kedah. Adik angkat umie, Suhana (Cempaka adrini) bersama umie. Kami menginap di sebuah 'chalet' di tepi jalan berdekatan dengan kampung Raga. Bilik penginapan kami agak luas dan selesa dilengkapi dengan hawa dingin. Ada televisyen tapi malangnya tak dapat siaran. Puaslah kami pusingkan ariel tv ke kiri dan ke kanan tapi siaran sekejap ada sekejap tak ada... yang paling tension bila terpaksa berdiri dan pegang ariel tv tu supaya dapat siarannya hehehehehe lenguhlah weiiii :p :D


Pada hari Ahad, sebelum kami berangkat ke Alor Setar kami telah singgah di Hutan Lipur Titi Hayun. Hutan Lipur ini terletak tidak jauh dari pekan Yan, dengan kenderaan cuma beberapa minit sahaja. Hutan simpan Titi Hayun ini agak menarik kerana terletak dalam hutan simpan gunung jerai. Di sana juga terdapatnya air terjun dengan airnya yang agak jernih - mungkin kerana hari tidak hujan ;)

Di hutan simpan Titi Hayun ini kami melewati 'titi gantung' untuk ke seberang. Memang seronok sebab terhayun-hayun, sebab itu agaknya hutan simpan ini dinamakan Titi Hayun... agaknya perkataan slanga 'mangkok hayun' pun diambil sempena titi gantung yang terhayun-hayun tu juga hehehehehhe :D


Di situ juga terdapat laluan untuk ke gunung jerai iaitu terdapatnya tangga kenari yang katanya mempunyai seribu anak tangga untuk sampai ke atas. Katanya Titi Hayun ini merupakan kaki gunung jerai - gunung yang tertinggi di semenanjung Malaysia (ye ke???? ingat-ingat lupalah pulak hehehehe ) Kami sempat bergambar di kaki tangga kenari sahaja sebab tak larat nak panjat anak tangga yang banyak tu :-S


Di sekitar kawasan Titi Hayun itu terdapat pelbagai flora dan fauna yang menghijau. Sayangnya kawasan ini tidak dijaga dengan baik. Sampai sarap merata-rata telah mencemarkan keindahan alam semula jadi :( ermmmmm mengapalah sikap segelintir masyarakat kita begitu ya... tak tau menjaga kebersihan alam sendiri... Rasa malulah kalau pengunjung asing datang dan melihat pencemaran di sekitar alam semula jadi yang memang indah tetapi kurang bersih dan sepatutnya dijaga dengan baik...

.
p/s: Gambar-gambar tu semua sumbangan orang kat sebelah umie tu ;) umie ni kalau berjalan memang tak bawa camera... Thanks eekkkkk :-* mmuaahhhhhhhhhh



Peach jelly

Musim busy camni umie memang kalut
Hendak update entry pun tak sempat
Jelly buah peach untuk pencuci mulut
Letak dalam bekas pemberian cik Mat



Keadaan sibuk dengan kegiatan seharian agak menghalang umie untuk aktif beraktiviti di dapur... sebenarnya umie masuk juga ke dapur tapi hanya dapat menyediakan yang simple-simple sahaja. Kebetulan serbuk agar-agar dan buah peach masih ada dalam simpanan jadi umie buatlah jelly yang senang ni :)


Bahan

1 tin buah peach
4 gm serbuk agar-agar
50 gm gula pasir
400 ml air + 100ml jus dari tin buah peach

Cara-cara
1. Masakkan campuran air, agar-agar, gula dan jus buah peach hingga mendidih.
2. Tuangkan ke dalam bekas yang disukai dan masukkan buah peach. Biarkan sejuk dan mengeras.


* mangkok cupcakes yang nak digunakan biarlah yang agak tebal dan diletakkan ke dalam dulang muffin sebelum dituangkkan agar-agar ke dalamnya - supaya bentuknya dapat dikekalkan.

23 March 2008

Kari ayam

Shai kena hujan bajunya habis basah
Tunggu di rumah KS sampai ke senja
Kari ayam nak sediakan taklah susah
Bukan hanya hidangan untuk nasi saja

Sebenarnya umie rasa terkilan juga tak dapat nak join member MsjBox pergi ke rumah KS seprti yang telah dirancang :( Kalau tidak kerana adik umie sekeluarga datang dari Johor, sudah pasti umie akan turut sama di rumah KS. Insya'allah lain kali kalau ada aktiviti lain umie akan join ya...

Hujung minggu kembar umie sekeluarga ada di rumah. Memang seronoklah kalau dapat bersua dan bercerita... Keadaan sudah pastinya riuh rendah dengan anak-anak dan anak-anak saudara yang ada :) Adik umie pulak dah plan nak bawa anak-anak pergi ke Pusat Sains Malaysia jadi seperti yang di rancangkan kamipun pergi ke sana.

Kami di sana sehingga waktu Zohor sahaja sebab adik umie perlu balik ke Johor semula. Ikutkan anak-anak mereka nak berlama-lama di sana tapi umie rasa boring sebab rasanya taklah menarik sangat benda yang dipamerkan :D

Dalam perjalanan umie telefon hb minta tolong masakkan nasi dan keluarkan ayam dari freezer. Sampai rumah je terus masak kari sebab itu saja masakan yang cepat. Sebahagian lagi dari ayam tu di goreng rangup sebab anak-anak suka ;)

21 March 2008

Mee udang


Di Tambak Johor memang sesak
Mak daro tersekat di perjalanan
Mee udang amat senang dimasak

Juadah mudah untuk hidangan


Dalam keadaan yang agak sibuk, masakan yang nak dihidangkanpun kalau boleh yang senang dan cepat disediakan. Rasanya mee udang ni senang dan cepat untuk dimasak... Makan panas-panas memang best!

Bahan

1 bungkus mee kuning
250 gm udang basah - sederhana besar
10 batang crab meat (jika suka)
7 tangkai cili kering (kurang atau lebih ikut suka pedas)*
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 sudu teh sos cili
1 sudu makan sos tomato
garam/perasa secukupnya
minyak untuk menumis
100 gm sawi putih (atau sayuran yang disukai)
100 gm taugeh
daun bawang/daun /cili merah-hijau/bawang goreng (untuk hiasan)



Cara

1. Blend semua bahan bertanda *
2. Bersihkan udang dan ketepikan kepalanya - blend dengan secukup air dan tapis dan ketepikan.
3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan belnded*.
4. Setelah naik bau baru masukan air tapisan kepala udang yang telah diketepikan tadi.
5. Masukkan sos cili/tomato, garam/perasa.
6. Masukkan udang, crab meat dan sayur - setelah mendidih padamkan apinya.
7. Mee dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu.
8. Ambil sedikit mee/taugeh dan tuangkan kuah yang telah mendidih bila selesai semuanya hidangkan bersama bahan hiasan yang ada/disukai.

20 March 2008

Cornflakes Madu



Del dah kurus baju lama pun dah muat
Bolehlah bergaya bila pergi ke Sedenak
Cornflakes rangup yang mudah dibuat
Makanan kesukaan untuk kanak-kanak

Cookies cornflakes madu ni merupakan makanan ringan yang disukai oleh kebanyakan kanak-kanak. Resepi ini umie dah pernah letak di MR http://www.myresipi.com/top/detail/727

Bahan

  • 250gm cornflakes (kotak kecil)
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
  • 5 sudu makan madu (saya guna golden syrup masa ni sebab tak ada madu)
  • manik warna warni untuk hiasan


Cara

  1. Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter
  2. (Masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (masa ni saya guna golden syrup)
  3. Aduk sampai rata
  4. Masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)



19 March 2008

Manggo Juice


Senyuman si Iyandz manis ibarat gula
Jangan sampai ada yang termimpikan
Musim buah mangga kembali semula
Buat minuman sungguh menyegarkan


Semasa umie ke Kedah hujung minggu baru ni, setiap perhentian pasti ada orang menjual buah mangga. Bermacam-macam jenis dengan pelbagai nama. Semasa di Alor Setar buah mangganya juga boleh dikira murah, 3kilo RM10 sahaja. Buahnya pun cantik dan besar-besar.

Buah mangga ni kesukaan umie, kalau yang sudah terlalu masak, diblend dan buat air memang sungguh menyegarkan. Tambahan bila musim panas melanda...


Bahan

1 biji mangga masak
ais secukupnya
gula (jika suka)


Cara

1. Kupas buah mangga dan ambil isinya sahaja
2. Blend buah mangga bersama sedikit air
3. Letak dalam gelas dan masukkan ais secukupnya
4. Tambah gula jika suka *umie tak tambah sebab buah mangga tu dah manis...

18 March 2008

Bekal



Di depan Pekan Rabu banyak penjaja
Banyak juga pengemis mencuit perasaan
Bekal atau bento disedia untuk si manja
Pelbagai campuran makanan kesukaan


Anak-anak umie pergi sekolah memang bawa bekal dari rumah. Satu yang bagusnya bekal anak-anak umie yang simple-simple je. Mereka tak mau bawa bekal yang berat-berat macam nasi atau mee. Bekal mereka sekadar yang mudahkan kerja umie... Contoh bekal mereka macam di atas ni... kiranya yang instant jugalah... tinggal nak prepare sikit je...



17 March 2008

Kuih Goyang Hantaran



CMG buatkan Mak Yah Teh O satu kole
Airnya tak manis kerana kesihatan dijaga
Kuih goyang hantaran dijadikan ole-ole
Untuk teman-teman dan juga keluarga


Semalam umie berada di Alor Setar. Semasa mencuci mata di PEKAN RABU bersama adik angkat umie (Cempaka adrini) tiba2 terpandang kuih yang begitu menyerlah di antara gantungan pelbagai makanan yang dijual. Umie perhatikan kuih yang cantik dan berwarna warni ini, tidak ubah seperti 'kuih ros' yang selalu dibuat oleh arwah emak umie apabila menjelang hari raya semasa umie kecik-kecik dulu cuma kuih ini dinamakan 'kuih goyang hantaran' oleh penjualnya. Menurut kakak yang menjual kuih ini, nama tersebut diberikan kerana kuih goyang ini begitu terkenal sekarang ini sebagai salah satu bahan untuk hantaran di majlis pertunangan atau perkhawinan. Ternyata masyarakat kita begitu kreatif sekali... kuih yang hampir pupus ditelan masa ini telah dapat dikomersilkan dan dipopularkan kembali.

Kebetulan umie memang sedang mencari sesuatu untuk dijadikan ole-oleh kepada teman-teman dan juga keluarga. Disebabkan kuih ini begitu cantik dan menarik maka umie borong kesemua yang ada digantungan kedai yang umie singgah tu. Hehehehehehe hilang pening kepala umie memikirkan benda/makanan apa nak dibeli untuk dibawa pulang. Kepada teman-teman umie, itu sajalah yang dapat diberikan sebagai ingatan semasa umie ke Kedah hujung minggu baru ni. Bila berkesempatan di lain masa, umie akan ceritakan sedikit kisah perjalanan umie ke Kedah. Malangnya umie terlupa untuk membawa kamera (sokmo tak bawa kamera kalau pergi ke mana-mana). Nantilah umie minta pada adik angkat umie kalau dia ada gambar yang menarik semasa kami di sana...




14 March 2008

Chocolate ice blended


Relaxnya si Fida duduk berehat
Sambil berehat makan tart nenas
Minuman cholate segar dan sihat
Sedap diminum dalam cuaca panas
Bahan
1 sudu besar milo
1 sudu kecil serbuk koko
2 sudu susu pekat (kurang atau lebioh ikut suka)
1 cawan air panas
1 gelas ketulan air batu ( secukupnya)

Cara
1. bancuk milo,koko,susu dengan air panas dan kacau sebati
2. masukkan bancuhan bersama ias dan blend hingga hancur
3. hidangkan ikut suka

13 March 2008

Mee sop keropok


UncleJ belikan anaknya pen sebatang
Jauhnya beli di perhentian Machap
Mee sop keropok hidangan petang
Enak dimakan bersama sambal kicap


Resepinya mudah saja, sama seperti mee sop yang umie pernah letak dalam n3 sebelum ini cuma diletakkan keropok dan suun goreng sebagai bahan hidangan.


12 March 2008

Gulai Sardin


Rumah Melaka terkenal tangga batu
Menara Petronas di Kuala Lumpur
Sardin bahan yang banyak membantu
Terutama bila tiada benda di dapur

Sardin merupakan makanan kesukaan umie. Anak-anak dan hb umie tak berapa suka kecuali anak no.2 umie, Adik yang suka. Adik ni banyak ikut umie... kebanyakan orang kata rupa dia pun cam umie. Pernah juga masa dia kecik-kecik ikut masuk pertandingan 'ibu dan anak seiras' dan kami menang... hehehehhehe


Resepi gulai sardin ini sama saja macam umie buat gulai kari ayam/daging - boleh semak di n3 tersebut kecuali letakkan sardin di dalamnya...


11 March 2008

Ayam goreng serbuk roti


Pertama bertemu Pu3 umie jadi gugup
Kegugupan hilang bila lihat Pu3 mesra
Ayam goreng serbuk roti amat rangup
Makan masa panas sungguh menyelera


Ayam goreng merupakan makanan kesukaan anak-anak umie. Oleh kerana mereka suka sangat makan ayam goreng, jadi kenalah disesuaikan masakannya...

Bahan

1 ekor ayam - bersih dan potong ikut suka
2 biji telor ayam - dipukul sebentar
serbuk roti secukupnya
garam/perasan secukupnya
minyak untuk menggoreng


Cara

1. Telor dipukul sebentar - letakkan secubit garam
2. Celupkan ayam ke dalam telor
3. Gaulkan ayam yang telah dicelup ke dalam ayam dengan serbuk roti
4. Goreng dalam minyak yang panas hingga garing

10 March 2008

Cucur badak serunding daging


Pak Brahim dapat udang satu raga
Cik Mat pun masak buat rencah mi
Cucur badak ini kesukaan keluarga
Intinya diubah ikut kesukaan suami


Cucur badak biasanya orang letak inti serunding kelapa tapi kali ini umie letak intinya serunding daging sebab hb umie tak berapa suka dengan serunding kelapa yang biasa tu. Dohnya umie sesuaikan dari resepi chef siber terkenal kita - CMG ;)

Bahan

600gm keledek
1 sudu teh garam
1 cawan tepung gandum (tambah tepung jika perlu)
1 sudu teh baking powder
50gm gula pasir
1/4 cawan air
Serunding daging secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara
  1. Rebus keledek dengan 1 sudu teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi dan bulat2 dan leperkan, masukkan inti tengahnya. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak, goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

9 March 2008

Nasi butter ayam dan tuna - Cat Food



Retna baru kehilangan ibu terasa sepi
Semoga kekuatan hati Allah berikan
Dah lama juga umie tak kongsi resepi
So resepi untuk kucing umie letakkan




Kebelakangan ini memang umie bz... maklumlah kegiatan seharian kadang kala membuatkan umie tak sempat untuk duduk mengupdate n3... apa lagi untuk jalan-jalan menziarahi blog teman-teman di sini. Semalam umie sempat update n3 sempena PRU ke-12 yang memberikan keputusan yang amat menggembirakan...

Blog umie @ dapur alam maya umie ni dah lama juga tidak berasap macam yang angriani sebutkan ;) so untuk berikan sedikit asap kepada dapur umie ni, umie letakkan resepi untuk kucing-kucing umie :) Harap resepi ini juga boleh dicuba oleh mereka yang ada kucing sebab nampaknya kucing-kucing umie amat suka...


Bahan

1 cawan nasi

1 sudu butter

1/2 tin makanan basah untuk kucing perisa ayam & tuna

makanan kering perasa ayam secukupnya


Cara

1. Gaul nasi dengan butter hingga rata

2. Letak makanan basah tadi dan gaul ke dalam nasi tadi

3. Taburkan makanan kering di atasnya




8 March 2008

Marilah mari... pergi mengundi...



Bahtera dilayar Cik Mat mengemudi

Di lautan luas pergi mengembara

Marilah mari kita pergi mengundi

Tunaikan kewajipan pada negara


Hari ini merupakan hari yang telah sekian lama dinanti-nantikan... Ini merupakan kali pertama umie dapat menunaikan kewajipan kepada negara :) Sebelum-sebelum ini umie tidak berpeluang untuk mengundi kerana umie tidak berada di dalam negara...


Pagi-pagi lagi umie dah keluar mengundi dan di pusat pembuangan undi suasananya kelihatan tenang. Proses pembuangan undi juga nampaknya berjalan dengan baik. Dengan lafaz bismillah dan meniatkan pengundian kerana Allah Ta'ala umie telah MEMANGKAH dengan penuh selesa :)


Semoga calon yang umie pilih akan berjaya... semoga dapatlah dibuat suatu perubahan... keputusan sepenuhnya kita nantikanlah ya...

7 March 2008

kari bebola ayam


Resepi Cik Mat dari pelbagai idea
Semua sedap dan orangpun suka
Kari bebola ayam bila tak ada idea
Mudah tapi anak-anak umie suka


Kari bebola ayam ni umie buat sebab dah tak ada idea nak masak apa. Lagi satu anak-anak umie kalau umie masak yang mereka tak suka, nanti mereka makan sikit je... Jadi umie pun masakkan kari kesukaan mereka dengan bebola ayam yang mereka suka juga. Letakkan sedikit carrot di dalamnya... mudah je kan...

Resepinya: Sama je macam resepi kari ayam/daging yang umie letak di n3 yang ada dalam ni... cuma digantikan dengan bebola ayam/carrot saja...

6 March 2008

Asam pedas bendi





Gincu ween cantik warna merah saga
Orangnya manis belum lagi berpunya

Asam pedas kesukaan umie sekeluarga

Ikan tenggiri jadikan lauk di dalamnya


Asam pedas memang kami suka... kalau tak habis, umie panskan pastu cicah pulak dengan roti... errmmmm best!

Bahan

1/2 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
15 tangkai cili kering*
9 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 potong belacan*
4 - 6 batang daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam/perasa secukupnya
7 batang sayur bendi


Cara

1. Blend semua bahan bertanda *
2. Ikan disiang dan dicuci bersih.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan daun kesum. Kacau rata.
4. Masukkan ikan dan air asam jawa + aram/perasa.
5. Masak sampai mendidih dan baru masukkan sayur bendi


5 March 2008

Cheese cake


Umie ke FD MSjBox anak beranak
Singgah di tepi jalan beli rambutan
Cheese cake juga kesukaan anak-anak
Buat bila betul-betul ada kesempatan


Cheese cake memang kesukaan anak-anak umie cuma sekarang ini umie jarang buat sebab kemalasan yang melanda... hehehehehehe

Disebabkan dalam peti ais tu masih ada lagi cream cheese so umie buatlah juga cheese cake yang mudah- dibakar ;)


Bahan

500 gram keju
3 sudu besar jus oren
250 gram buter
6 oz gula halus
100 gram tepung gandum
4 sudu besar susu segar
4 biji telur


Cara

1. Pukul keju dengan gula selama 5 minit.
2. Masukkan butter pukul sampai berkrim, masukkan telur satu persatu
4. Masukkan tepung gandum berserta dengan susu sear dan jus oren.
5. Selepas adunan dicampurkan semua pukul hingga sebati.
6. Masukkan dalam ketuhar dan bakar hingga masak dalam suhu sederhana.

4 March 2008

Kuih Keria

Cempaka adrini umie dah kenal lama
Orangnya peramah pandai jaga diri
Kuih keria kuih tradisi bertahan lama
Dibuat santapan keluarga di petang hari


Kuih keria ini pun umie suka. Masa buat anak-anak dan hb makan panas-panas... memang best kan waktu petang ;)

Resepinya umie amek dari dapur CMG... sebelum tu umie dah bual-bual dengan CMG tentang kuih keria ni sebab umie nak buat tapi rasa MALAS je...

Bila terpandang ubi keledek yang terperuk kat atas cabinet dapur tu, akhirnnya umie kuatkan juga semangat untuk ke daput dan buat kuih keria ni. Cuma siranya tak berapa menjadi tapi anak-anak dan hb kata OK - sedap... yang penting habis!


Bahan

600 g keledek
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
1 camca teh baking powder
80 g gula pasir
1/4 cawan air

Cara membuatnya :-)

  1. Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan, cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
  4. Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
  5. Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan gula seperti gambar diatas...selamat mencuba!!

3 March 2008

Sayur campur


Retna suka jalan-jalan cari makan
Jalan-jalan ke Johor jumpa Kasawari
Sayuran campur mudah disediakan
Buat hidangan keluarga di tengahari





Bahan

200gm bunga kubis
1 biji lada benggala
1 batang lobak merah
1 bungkus pucuk jagung (baby corn)
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering*
2 sudu minyak masak
garam/perasa secukupnya
Kicap cair secukup rasa

1 sudu besar sos tiram
3 sudu air



Cara

1. Sediakan sayur-sayuran - Basuh dan potong ikut suka.
2. Blend bahan-bahan*.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend*
4. Masukkan sos tiram dan kemudian masukkan 3 sudu air.
5. Masukkan sayuran dan kacau rata.
6. Tutup dan jangan sampai sayur terlalu empuk/masak


2 March 2008

Best Friends Award ~ Thank You!


Edazman baru tadi chat dengan umie
Lepas tu dengan Cik Mat bercerita sakan
Award BFA ini umie dapat dari naomie
Hanya terima kasih saja dapat diucapkan


Terima kasih kak e ucapkan pada noamie kerana pemberian BFA yang begitu bermakna sekali buat umie :) Walaupun perkenalan dan kemesraan setakat ini hanya di alam maya tapi tetap bermakna seperti di alam nyata...

Seperti tradisinya award ini akan dipanjangkan perjalanannya... umie suka untuk berikan award ini kepada semua yang berkunjung ke sini... tak perlulah umie sebutkan nama satu-satu ya... selagi terpandang BFA di sini semasa bertandang, sudi2lah terima dan bawa pulang...

*** Kalau sempat umie singgah dan beritahu tentang award ini, kalau tak sempat umie minta maaf sebab tak dapat nak berikan secari peribadi sendiri-sendiri...


1 March 2008

Sushi


Lawa dah lama tak jalan-jalan ke mari
Petang Sabtu ni tak sangka Lawa tiba
Sushi makanan anak-anak umie gemari
Kalau ada yang suka nanti bolehlah cuba


Kebelakangan ini kesibukan bertambah menjadi-jadi... Hari ni ambil peluang untuk kemas kini entri :D Sekadar untuk menayangkan juadah untuk sabtu hari ini... Cuma sempat buat sushi untuk anak-anak umie ;)

* Resepi sushi sama je seperti yang pernah umie letakkan di n3 sebelum ini. Cuma kali ini umi buat yang bulat dan balutkan nori ditengah-tengah nasi...