15 May 2008

Pengat pisang


Shayz berehat panjang di dalam pantang
Semasa pantang dilarang memakan nenas
Pengat pisang dibuat hidangan waktu petang
Sedap dimakan semasa sejuk ataupun panas


Petang-petang hari sebegini memang enak kalau berhat di verandah sambil memakan pengat pisang :D

Bahan

20 biji pisang
400 ml santan
3 helai daun pandan
2 ketul gula melaka
5 sudu besar sagu
air secukupnya
*tambah gula jika perlukan lebih manis


Cara

1. Rendam sagu dan toskan.
2. Potong pisang ikut suka besar yang dikehendaki
3. Cairkan gula melaka dengan secukup air dan tapis.
4. Campurkan santan, gula melaka, sagu, daun pandan di dalam periuk & masak hingga mendidih.
5. Masukkan pisang ke dalam campuran itu & biarkan pisang agak lembut sebelum diangkat.





1 comment:

Nurul Nadiah said...

terliurnya tengok pengat pisang ini.. huhu