Kerang is my fav :) Only my 2nd kid je follow me - she likes it too... the other two tak berapa jalan sangat :D Tak kiralah... orang lain tak jalan kami dua je lah yang jalankan khikhikhikhi
If I cook rendang, the recipe is the same like I cooked other type of rendang... simple... unless I want it to be extra hot than I will put more chillies in it ;)
Bahan
1 kg isi kerang (agak2 dari 2-3 kg kerang kot)
200ml santan pekat
50 gm kerisik (boleh tambah jika suka)
2 batang serai
1 cm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 tangkai cili kering (ikut suka pedas)
1 bungkus rempah kari daging
1 helai daun kunyit
3 lembar daun limau purut
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Cara
1. Bersihkan daging dan potong dadu, ikut suka besar
2. Blend semua bahan (serai/lengkuas/halia/bawang besar/putih/lada kering)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah diblend dan masukkan rempah kari+ daun kunyit dan daun limau purut
4. Masukkan daging dan bila daging dah empuk baru masukkan santan pekat - kacau rata
5. Masukkan garam/perasa dan kerisik - kacau rata
rinduyna rendang kerang ni... dulu mak selalu masa kerang, pacik sy nelayan... dpt kerang free. kat sini kerang sebesar oyster... tengok muka dia dah takut!!
ReplyDeletei suka sangat kerang - tak tau pasa apa :D gelak bila u kata tengok muka kerang dah takut :)) Ada orang suka kerang yang bsar2... kadang beli kerang tengok orang pilih sebiji sebiji cari yg besar2 tau... i tak larat nak pilih2 sebab bukan beli sikit2... jawabnya satu hari ler duduk kat situ memilih :D
ReplyDeleteklu i beli kat sini i pilih yg kecil... haha
ReplyDeletekerang kat sini semua besar2... k.e, u rasa boleh tak klu guna kerang sebasar/lebih besar drpd oyster tu utk masak rendang?